Avisa Ytringen skriver 7. juli om NORDplus-prosjektet Peacepainting har deltatt i. Det er laget et hefte som kan brukes i integreringsarbeid. Du finner heftet her. Prosjektet var et samarbeid mellom miljøer i Litauen, Latvia, Finland og Norge.
Workshop with Caritas
Den 13. mai gjennomførte Peacepainting verksted og seminar for frivillige i Caritas med tilknytning til temaet integrering i Norge.
Dette foregikk i lokalene til Caritas i Oslo. Flyktningerådgiver ved innenlandsavdelingen, Kristin Tynes Vågen, og de 12 andre deltagerne, er glade for å få opplæring i kreative måter å jobbe med integrering på.
Peacepainting har vært med på å lage et idéhefte i samarbeid med tre andre NGO: Social-educational initiatives centre PLUS i Litauen, Shelter Safe House i Latvia og Hakunila International organization i Finland.
Heftet er framkommet ved hjelp av NORPLUS adult midler og inneholder mange ulike aktiviteter som er prøvd ut og valgt i samarbeid med de nevnte organisasjonene. Dette vil nå bli en del av idématerialet til Caritas som driver et godt og aktivt integreringsarbeid i Norge.
NORDPLUS er Nordisk råd/Nordisk ministerråds program for å styrke det nordiske utdannings-fellesskapet.
Nordplus gir økonomisk støtte til mange ulike typer utdanningssamarbeid innenfor livslang læring til åtte nordiske og baltiske deltakerland.
Visit to Herøy
Nenets and South Sámi project between Russia and Norway, Part 2
In part two of our project to lift minorities and create friendship across borders, we invited our partners from the Nenets culture in Russia to visit Norway and experience South Sámi culture.
Read moreExhibition in Scandic Hotel Syv Søstre
Utstilling ved Scandic Hotel Syv søstre i Sandnessjøen. På Scandic hotell i Sandnessjøen kan man se maleri fra Peacepainting-arbeidet.Maleriene er laget på våre verksteder rundt omkring i verden. I denne utstillingen har barn og unge fra Syria, Storbritannia, Polen og Afghanistan malt og laget tekster til, i en kontekst av likeverd og fred.
Workshop in Lebanon
Andøyposten skriver 11. april om Peacepaintings første reise til Libanon. Med hjelp fra stiftelsen "Right to play" har Catrine Gangstø og Grethe Stave nylig besøkt en leir for syriske flyktninger. Noen av bildene er med tilbake til Norge, og vil bli stilt ut på Grand Hotel i Oslo.
Workshop in Herøy
Helgelands Blad skriver 17. mars: I forbindelse med Bolystdagene 15. og 16. mars, ble det gjennomført maleverksted for en gruppe elever som avspeiler det flerkulturelle mangfoldet ved Herøy skole, og i kommunen generelt. Deltagerne kom fra 5. -9. klasse, samt to kvinner fra voksenopplæringen. En fantastisk fin gjeng med ulik alder og bakgrunn. Tone Toft og Bjørn Økern er knyttet til stiftelsen Peacepainting, som organiserer maleverksteder for barn og unge over hele verden. - For ett år siden var vi på besøk i Naryan-Mar i det nordlige Russland, med elever fra Sameskolen i Hattfjelldal. I juni kommer de på gjenvisitt med en gruppe nenets-barn og unge som vi hadde workshop sammen med der, forteller Økern og Toft. STERKE FARGER. Elevene utfoldet seg rundt tema som fred og likeverd. Det ble mange sterke og fargerike malerier som vises for publikum under bolystdagene i Herøy. - Jeg har vært aktiv i dette arbeidet i snart fire år - og i den senere tid har Herøy gjennomført flere maleverksteder som et holdningsskapende arbeid for å fremme integrering. Herøy kommune støtter arbeidet med å etablere Peacepainting i kommunen økonomisk. - Elevene uttrykte sitt ønske om fred i bildene sine. Dette kom særlig sterkt til uttrykk i bildene til elevene fra Syria - hvor ønsket og håpet om fred i hjemlandet kom tydelig frem både i penselstrøk og tekst, sier Tone Toft. - Hva tror du betydningen av en slik aktivitet er for barn? - De fleste barn og unge liker å utfolde seg kreativt - men det må legges enda bedre til rette for det. Jeg tror at det viktig at barn får anledning til å uttrykke seg og får vist sine arbeider også for voksne i det offentlige rom. Barn har mye å fortelle som de voksne bør få vite. ENGASJEMENT. - Gjennom arbeidet i Peacepainting og den Kulturelle Skolesekken opplever jeg at barn og unge har et sterkt engasjement i forhold til å ta vare på naturen og miljøet og et ønske om å bidra til en fredeligere verden, sier Toft. - Får denne typen aktivitet nok oppmerksomhet i skolens læreplaner? - Jeg mener at kunst og håndverksfagene har fått for liten plass i læreplanene i grunnskolen. Betydningen av dette fagområdet er redusert til fordel for andre fag. Jeg tenker at dette er uheldig. Jeg opplever at barn og unge liker å male og utfolde seg på store flater med maling. Det er en god anledning til å utforske seg selv på og en mulighet til å fortelle viktige budskap, sier Tone Toft.
Workshop in Kolvereid
I mars fikk 6. klasse ved Kolvereid skole besøk av Peacepainting. Catrine Gangstø gjennomfører tre maleverksteder denne våren med klassen.
Croatia - “Plan Your Life” Exchange
1. – 27. mars 2017 reiser 6 ungdommer og en reiseleder fra Sør-Helgeland til Stari Grad på øya Hvar i Kroatia for å delta på prosjektet «Plan your life».
«Plan your life» er et Erasmus+ EU prosjekt der ungdom fra 5 land møtes for workshops, diskusjon, samarbeid og læring med personlig utvikling, planlegging og hvordan identifisere og gripe muligheter i nærmiljøet som tema. De involverte landene i prosjektet er Norge, Litauen, Romania, Slovenia og Kroatia. Ungdommene møtes i Kroatia 18.-26. mars 2017. Etter hjemkomst skal det holdes workshops lokalt, og resultatene rapporteres tilbake til Erasmus+. Fem av ungdommene som reiser er fra Bindal og en er fra Sømna.
Erasmus+ er verdens største utdanningsprogram. Programmet samler EUs tidligere programmer innen utdanning, ungdom og idrett til ett integrert program. Erasmus+ gjelder for perioden 2014-2020 og bygger blant annet på strategien Europa 2020. Norge deltar som programland i Erasmus+ på lik linje med EUs medlemsland. Senter for internasjonalisering av utdanning (SIU) er nasjonalt kontor for utdannings- og idrettsfeltet, mens Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Aktiv Ungdom) er nasjonalt kontor for ungdomsdelen av programmet. Narvik-senteret er norsk bindeledd til dette EU prosjektet, og organisasjonen Peacepainting er det lokale bindeleddet på Sør-Helgeland.
Stari Grad er en av Europas eldste byer (grunnlagt i år 384 f.kr., eldste by i Kroatia) og har ca 2700 innbyggere. Byen er det historiske hjertet på øya Hvar. I det milde middelhavsklimaet dyrkes vin og oliven og det krystallklare Adriaterhavet gir rik tilgang på sjømat.
Workshop With Asylum Seekers
Peacepainting maleverksted for afghanske ungdommer ved mottaket i Herøy. Torsdag 3. november ble det gjennomført maleverksted for beboerne ved mottaket for mindreårige og enslige asylsøkere i Herøy.
Peacepainting stod bak dette tiltaket – og samarbeidet med frivillighetssentralen og mottaket. Skolen stilte med klasserom og kantina.
Ni motiverte og hyggelige ungdommer møtte opp for å delta på verkstedet, og det ble virkelig en fin dag for oss alle med maling og tekstarbeid. Og maleprosessen resulterte i flere sterke og symbolistiske malerier. Det kom tydelig frem at ønsket og håpet om en fredelig verden var sterkt til stede hos ungdommene. Med sin bakgrunn fra et krigsherjet hjemland, er dette lett å forstå.
Ungdommene kunne velge om de ville beholde maleriet sitt, eller stille det til disposisjon for utstillinger i det offentlige rom. Alle ønsket at bildene skulle tas hånd om av Peacepainting, og etter hvert vises frem for flere.
Catrine Gangstø kom fra Terråk og innledet til verkstedet. Vi hadde også besøk av Helen Dearnley, billedkunstner fra England, som er på Helgeland for å lære om Peacepainting-metoden, for å bringe den videre til lokalsamfunn i England.
Jelena ordnet som alltid med praktiske forhold og lagde lunsj for alle.
Peacepainting er et internasjonalt kunst- og fredsprosjekt for barn og ungdom. Selve workshopen handler om å uttrykke seg intuitivt gjennom maling og tekstarbeid. Arbreidet blir synlig for verden via utstillinger(lokalt – nasjonalt – internasjonalt). Målet er fred og likeverd mellom folk og nasjoner.
Tekst og bilder Tone Toft
Workshop in Poland - Tarnow
Peacepainting reiste i september til Polen, der Ann-Helen Danielsen Holm, Aldona Wawrzyniak og Catrine Gangstø besøkte byen Tarnow, og fikk presentert to prosjekt der som samarbeider. Vi besøkte Prosjekt Tarnowog Aspiranci Art Squat, en ung kunstgruppei Tarnow. Det var veldig interessant for oss å se den intense viljen fra ungdommene til å bidra til en fredeligere verden gjennom det de gjør. Se denne Facebooksiden om vårt besøk.
Vi laget en avtale om framtidige prosjekter avholdt i Bindal ved det planlagte fredssenteret på Lilleheil.
Workshop in Herøy and a visit from England
Den 3. november hadde Peacepainting verksted med enslige, mindreårige flyktninger fra Afghanistan, i regi av Silvalen asylmottak som ligger i Valsåsen på Herøy. Mottaket, som har 40 plasser og åpnet i mars i år, skal legges ned ved utgangen av november. Tone Toft og Catrine Gangstø hadde ansvaret for verkstedet. Den engelske kunstneren Helen Dearnley fra Lincoln var med på verkstedet, som en del av sitt norgesbesøk i begynnelsen av november. Hun fikk støtte fra den norske ambassaden i London til å gjøre en studiereise til oss. Nå skal hun arbeide for å videreføre Peacepainting i England.
Support from Helgeland Sparebank, Gavestiftelsen
We want to express our gratitude for Helgeland Sparebank's gift this autumn. They now give Peacepainting NOK 200,000 in support of the foundation's activities for 2016 and 2017.
Read moreNew Project in Poland, Tarnow
At the end of September, Catrine Gangstø and Aldona Wawrzyniak travel to Tarnow near Krakow to plan a new youth exchange program.
Read moreWorkshop in Nærøy - NORDPLUS project
I løpet av mai og juni måned gjennomførte vi et integreringsopplegg i samarbeid med flyktningeenheten på Kolvereid, Nærøy kommune. 10 deltakere, hvorav 5 er fra Kolvereid og 5 fra Somalia og Syria, har vært gjennom 10 emner. Kunst er verktøyet.
Vi planlegger nå en utstilling på Storsenteret på Kolvereid. Tilsvarende verksteder har vært avholdt av våre samarbeidspartnere i Latvia, Finland og Litauen.
NORDPLUS er Nordisk råd/Nordisk ministerråds program for å styrke det nordiske utdannings-fellesskapet.
Nordplus gir økonomisk støtte til mange ulike typer utdanningssamarbeid innenfor livslang læring til åtte nordiske og baltiske deltakerland.
Grant from Nordland County Council
Fylkesråd for næring i Nordland fylkeskommune Mona Fagerås, hadde onsdag 6. april med en sjekk til Peacepainting på kr 257.500,-. Da daglig leder Catrine Gangstø var på reise for Peacepainting i Polen, var det styreleder i stiftelsen, Jens Christian Berg, som tok i mot sjekken fra fylkeskommunen. Tilskuddet skal brukes til å vise Peacepaintings potensiale, ved at Peacepainting og bedriften Norlense i samarbeid, tirsdag 26. mars foran Stortinget i Oslo setter opp et telt, og viser maleverksted i praksis.
Workshop in Mosjøen, Norway
Lørdag 5. mars deltok 12 tolvåringer på maleverksted i regi av Peacepainting og Vefsn kirkelige fellesråd i kjelleren på Dolstad kirke. Trosopplærer Gry. O. Solbraa i Dolstad menighet skriver: "Barna storkoste seg og malte de vakreste malerier under kyndig veiledning av kunstnerne Catrine Gangstø og Anne Britt Ravnå. Vi pratet om farger, følelser, fred i hjertet, drømmer, bønner og ønsker. På søndagen var alle bildene stilt ut undr gudstjenesten i Dolstad kirke. Dette avr et pilotprosjekt i trosopplæringen i Vefsn kirkelige fellesråd, og vi håper å kunne invitere Peacepainting igjen til Mosjøen, slik at flere barn får erfare det. "
Visit from Poland in Bindal
38 ungdom og voksne besøkte Bindal og Brønnøysund 1. til 3. april.
Stiftelsen Peacepainting var vertskap for kulturutveksling sist helg. 28 ungdommer fra 11 til 16 år var fredag i Brønnøysund, der de deltok på maleverksted og yogakurs. Lørdag var de med på swingkurs på Bindalseidet, fottur til Røytvoll, og søndag ble besøket avsluttet med besøk på Bindal museum og middag sammen med de lokale vertsfamiliene på Terråk gjestegård. Polakkene har bodd privat i Bindal. Et prosjekt som har gått over to år avsluttes nå denne våren. Den 6. april reiser en gruppe fra Bindal til Polen. Se bilder fra besøket på Flickr her:
En rapport om hele prosjektet er laget, og vil bli gjort tilgjengelig her snart.
Nenets and South Sámi project between Russia and Norway, Part 1
In collaboration with the South Sami school in Hattfjelldal, we created a project to exchange knowledge with the Nenets culture in Russia. Painting, arranging peace workshops and exchanging paintings for exhibitions is a way to get to know each other's lives and which will help promoting a peaceful climate between Norway and Russia.
Read moreMiddle School in Alverca de Ribatejo
We had a painting workshop at a middle school in Alverca de Ribatejo. At this particular school, there were many children from Africa who had come as refugees.
Read more